Талапкерге

        Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебінің әлеуметтік саиттар арқылы кәсіптік бағдар беру жұмысы бойынша ақпараты

        1.    Жоғары мектеп атауы: Тоқыма және тамақ инженериясы (ТжТИЖМ).
        2.    Жоғары мектеп құрамында 147 астам жоғары дәрежелі оқытушылар, оның ішінде 8 ғылым докторы, 4 РhD докторы, 55 ғылым кандидаты мен доценті және 8 жоғарғы мектеп үздігі  бар  жоғары мектеп қызметкеткерлері студенттер және магистранттардың қатысуымен бірнеше  бағытта  ғылыми зерттеулер жүргізіп келеді.. Үш тілдік бағдарламаны көтеру мақсатында студенттер мен магистранттар қазақ, орыс, ағылшын тілдерінде  сабақтар өтеді. 
        2016  жылда   М.Әуезов  атындағы  ОҚМУ ҚР жоғары оқу орындары ішінде бірінші болып 4 мамандық бойынша, оның ішінде 5В072700- Азық-түлік өнімдерінің технологиясы, 5В072800- Қайта өңдеу өндірісі, 5В072600 – Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы және 5В073300 – Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы мамандықтары Германиядағы ASIIN атты агенттігімен өткізілген халықаралық аккредитациядан өтті. Осы мәселе жоғары мектепте жоғары деңгейлі халықаралық стандарттарға сай мамандар даярланатығын растайды.
        Жоғары мектебіміздің ғалымдарының ерен еңбектері мемлекет тарапынан жоғары бағаланып, 2013 жылы жоғары мектебіміздің 2 оқытушысы, 2014 жылы 1 оқытушы,  2015 жылы 2  оқытушы, 2016 жылы 3 оқытушысы "Жылдың үздік оқытушысы" мемлекеттік гранттарына ие болса, Техникалық мамандықтарға арналған жоғары математика кафедрасының меңгерушісі, ф-м.ғ.к., доцент  Х. Ашірбаев «ҚР Білім беру ісінің құрметті қызметкері» атағына ие болды. 
        Білім және ғылыми зерттеу жұмыстары саласында жеңіл және тамақ өнеркәсібі жоғары мектепі  Мәскеудегі А.Н.Косыгин атындағы Тоқыма институты,  Иваново қаласындағы химиялық-технология институты, Ташкенттің тоқыма және жеңіл өнеркәсібі институты, Қазақстан Республикасы Ұлттық  инженерлік академиясы, «Сымбат» сән және бизнес академиясы, Алматы технологиялық университеті, М.Х.Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті, өңдеу және тамақ өнеркәсібінің ғылыми-өндірістік орталығы («КазАгроИнновация» АҚ, Алматы қ.), Мәскеудегі тамақ өндірісінің мемлекеттік университеті,Мәскеудегі қолданбалы биотехнология мемлекеттік университеті, Д. Менделеев атындағы Ресейдің химия-технологиялық университетімен қарым-қатынаста. Халықаралық бірлестік көлемінде жоғары мектеп оқытушылары мен студеттері жақын және алыс шетелдермен тәжірибе алмасты (Ресей, Мальта, АҚШ). 
        Жоғары мектепте келесі кәсіпорындардың негізінде оқу-ғылыми-өндірістік орталықтары (ОҒӨО) құрылған: «Қайнар май» ЖШС,«Шымкентмай-Елдос» ААҚ, «Sigma Brau» ЖШС, «Казторгтехника» ЖШС,«Меланж» АҚ,  «Ютекс» АҚ.  Осы кәсіпорындарда студенттердің сабақтары мен  ғылыми зерттеулері жүргізіледі.
        Кафедраның бітіруші мамандары Қазақстан Республикасы және Оңтүстік Қазақстан облысының жеңіл және тамақ өнеркәсібі «Нұр» ЖШС,  «ЭкоПродуктГруп» ЖШС,  «Рахат Шымкент» ЖШС,«Ладушки» ЖШС, «Тұтынушы» ЖШС,  «Меланж» АҚ, «Казахско-русский текстиль» ЖШС, «Казагроэкс» ЖШС, «Джин-Текс» ЖШС, «Нимэкс», «Асық-Ата»мақта тазалау зауыттары және т.б. алдыңғы қатарлы кәсіпорындары мен мекемелерде жұмыс жасайды.
        3.    Жоғары мектеп мамандықтары:

Шифр

Мамандықтар атауы

Бейіндік пәдер комбинациясы

1-ші бейіндік пәп

2-ші бейіндік пәп

1.

5В072600

Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы

Физика

Физика

2.

5В073300

Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалауы

Физика

Математика

3.

5В072700

Азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Химия

Химия

4.

5В072800

Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы

Химия

Химия

        4. Жоғары мектепте 7 кафедра қызмет атқарады. 
        1.    Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы кафедрасы 5В072600 – Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы мамандығын дайындайды.. Бейіндік пәні – Физика. Мамандандырулары: «Тігін бұйымдарының технологиясы», «Тігін бұйымдарын конструкциялау», «Тоқыма және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарын көркемдік безендіру және модельдеу». Кафедрада 1 т.ғ.д., профессор және 5 т.ғ.к., доценттер (21%) білім береді. 
        2.    Тамақ инженериясы кафедрасы 5В072800-Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы мамандығын дайындайды. Бейіндік пәні – Химия. Мамандандырулары: «Астықты өңдеу және  сақтау  технологиясы»; «Нан, макарон және кондитер өнімдерінің технологиясы»; «Қант сақтайтын шикізаттарды өңдеу және сақтау технологиясы»; «Ашыту және шарап жасау технологиясы». Кафедрада 2 т.ғ.д., профессор және 8 т.ғ.к., доценттер (48%) білім береді.
        3.    Азық түлік өнімдерінің технологиясы кафедрасы 5В072700-Азық-түлік өнімдерінің технологиясы мамандығын дайындайды. Бейіндік пәні – Химия. Мамандандырулары: «Ет және балық өнімдерінің технологиялары»; «Сүт және сүт өнімдерінің технологиялары»; «Консерві және тағам концентраттары технологиялары»; «Майлар және өсімдік майларының технологиялары»; «Қоғамдық тамақтандыру және арнайы тағайындалған өнімдер технологиялары». Кафедрада 2 т.ғ.д., профессор және 7 т.ғ.к., доценттер (45%) білім береді.
        4.    Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы кафедрасы 5В073300 - Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалауы мамандығын дайындайды. Бейіндік пәні – Физика (Математика). Мамандандырулары: «Табиғи және химиялық талшықтар өндірісінің технологиясы және жабдықтары», «Өңдеу өндірісінің технологиясы және құрал-жабдықтары», «Иірімжіп өндірісінің технологиясы», «Трикотаж өндірісінің технологиясы», «Мата технологиясы», «Тоқыма өнеркәсіп бұйымдарын модельдеу және көркем безендіру», «Тері және мех бұйымдарының технологиясы» және «Тері және мех бұйымдарын конструкциялау». Кафедрада 2 т.ғ.д., профессор, 6 т.ғ.к., доценттер және 2 PhD докторы  (45%) білім береді.
        5.    Техникалық мамандықтарға арналған дене тәрбиесі кафедрасы (қызмет көрсетуші). Кафедрада 1 т.ғ.к., доцент (3%) білім береді. 
        6.    Техникалық мамандықтарға арналған физика кафедрасы (қызмет көрсетуші). Кафедрада 1 п.ғ.д., профессор, 7 т.ғ.к., доценттер және 1 PhD докторы  (60%) білім береді.
        7.    Техникалық мамандықтарға арналған жоғары математика кафедрасы (қызмет көрсетуші). Кафедрада 8 т.ғ.к., доценттер (62%) білім береді.

        5.    Жоғары мектеп зертханалары

Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы кафедрасының «Трикотаж өндірісінің технологиясы» зертханасы.

Тоқыма материалдарының технологиясы және жобалануы кафедрасының «Тоқыма материалдары» зертханасы.

Тамақ инженериясы кафедрасының зертханасы

Тамақ инженериясы кафедрасының «Сүт өнімдерін өңдеу»зертханасы

Тамақ инженериясы кафедрасының оқытушылары студенттермен зерттеу жұмысында

Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы кафедрасы зертханасы.

6. Жоғары мектеп жатақханасы. 
№3 жатақхана мекен-жайы Шымкент қ. Рысқұлбеков көшесі 3 үй.

№3 жатақхананың сыртқы көрінісі

№3 жатақхананың асханасы

7.    Студенттік өмірден ақпарат.
Жоғары мектеп студенті Тоғжан Бекжігіт «Қала аруы 2016» номинациясын жеңіп алды.

Жоғары мектеп студенттері қоғамдық жұмыста.

Студенттер салауатты өмір салтын насихаттауда.

Студенттер іс тәжірибеде.

Студенттер сенбілікте.

Туркия елінен шақырылған ЭГЕМ университетінің профессоры Эрхан Киркай дәріс өткізуде.