Тамақ инженериясы

Кафедра меңгерушісі 
Уразбаева Клара Әбдіразаққызы
 
химия ғылымдарының кандитаты, доцент.
Мекен-жайы: Шымкент, Тәуке-хан даңғылы 5, блок №1 (А), каб.422А
Тел.: 21-19-84

 

►Профессор-оқытушылар құрамы

 

Жалпы мәліметтер

«Тамақ инженериясы» кафедрасының профессор-оқытушылар құрамы

Кафедра 1963 жылы "Тоназытқыш және компрессорлы машина және қондырғылар" деген атпен құрылып және осы бағытта 1995 жылға дейін мамандар дайындады. 1995 жылдан бері 1102- Техника және төмен температура мамандығы бойнша мамандар дайындалды. 1993 ж. келесідей тамақ өндірісі мамандықтарына: 4204- Ашыту өндірісі және шарап жасау технологиясы, 4206- Консерві және тағамконцентраттар технологиясы қабылдаулар жүрді. 2001 ж. 554230- Азық-түлік технологиясы (бакалавр) мамандығына қабылдаулар жүзеге асырылды. 2003 жылы барлық тамақ өндірісі мамандықтары біріктірілді.  Бұлар 4206- Балық және май өнімдері технологиясы; 4202- Кондитер және қантты өнімдер технологиясы; 4207- Қоғамдық тамақтану өнімдер технологиясы; 4201- Нан өндірісі және бидай өңдеу технологиясы. 2001 ж. кафедра атауы "Тамақ өндірісі технологиясы және тоңазыту техникасы" болып өзгертілді. 2004 жылдан бастап келесі мамандықтар: 050727-Азық-түлік технологиясы және 050728 – Өңдеу өндірісінің технологиясы мамандықтары бойынша бакалаврлар дайындау қолға алынды. 2010 жыл қыркүйек айынан бастап кафедра атауы  «Тамақ өнімдері технологиясы» боп өзгертілді.

 

"Тамақ өнеркәсібі" кафедрасының ашылу тарихы

1995 жылы, "Қанттық заттар технологиясы", "Майлар технологиясы", "Консервілер және тағамконцентраттары технологясы", "Шарап және ашыту технологиясы" тамақтық кәсіптің ммандықтары ашылды.

2003 жылы, факультеттер мен кафедралардың қайта құрылуына байланысты мынадай мамандықтар: 4206 - "Балық өнімдері және майлар технологиясы"; 4202 - " кондитерлік өнімдер және қант технологиясы"; 4207 - "Қоғамдық  және арнайы мақсатта тамақтану технологиясы"; 4201 - "Астық және нан өнімдерін өндіру технологиясы" ортақ  М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік Университетінің " Тағамдық өндіріс және тоңазытқыш техника    

2004 жылдан бастап, 050727- Азық-түлік өнімдері технологясы және 050728- өңдеу өнеркәсіп технологясы мамандықтары бойынша кафедрада бакалаврларды дайындау жұмыстары жүргізілді.

2010 жылдың қыркүйек айынан бастап, кафедраның атауы "Тамақ өнімдерін өндіру технологясы"болып өзгертілді.

2015 жылдың қыркүйек айынан бастап, кафедра "Тамақ өнеркәсібі" атауын алды.

 

Білім беру бағдарламасы

Қазіргі уақытта  "Тамақ өнеркәсібі" кафедрасында мына мамандықтар бойынша кадрларды дайындау жүргізіліп жатыр:

Бакалавриат:

 5В072800 - Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы

Мамандықтар:

  • астықты өңдеу және сақтау технологиясы
  • нан, макарон және кондитерлік өнімдер технологиясы
  • қантты шикізат өңдеу және сақтау
  • ашыту және шарап технологиясы

Магистратура:

6М072800 - Өңдеу өнеркәсіп технологясы

Соңғы бес жыл көлемінде кафедрада 5В072800 - "Өңдеу өнеркәсіп технологясы" мамандығы бойынша бакалаврларды дайындау жұмысы  және 6М072800 - " Өңдеу өнеркәсіп  технологиясы" мамандығы бойынша магистрларды дайындау  НКАОКО МОН РК (IQAA) білім беру бағдарламасының рейтингісінде тұрақты 2-ші орынды алып келеді, бұл жоғарыквалификациялы мамандарды дайындауда жоғары стандарт бойынша білім берілуін қамтамасыз етуді растайды.

2006 жылдан  бастап, кафедра белсенді түрде экспериментті «Әртілділік» оқыту бағдарламасын енгізуде, бакалавр және магистрларды қазақ, орыс және ағылшын үш тілде оқыту жұмыстары қарқынды жүріп жатыр. 2010 жылдан бастап, магистрларды «Тамақ өнеркәсіп технологиясы/ Food science» мамандығы бойынша екі-дипломды бағдарламасымен оқыту дайындығы басталды. «Тамақ инженериясы» кафедрасының әр жылы орта есеппен 30-40 бакалавр, 50-60 магистрлары түлек атанады. Қазақстан Республикасының тағамдық саласының дамуына байланысты, жоғары квалификациялы тағам-технологына жұмыс берушілерден сұраныс әр жыл сайын артып келеді. Тамақ инженериясы кафедрасының барлық дерлік түлектері Оңтүстік Қазақстан мекемелерінде жұмыспен қамтылған. Түлектердің жұмыс істеп жүрген ортасы - ол өңдеу өнеркәсіптерінің барлық түрлері, өңдеу өнеркәсібінде өнімді алу кезіндегі технологиялық процестерді дайындауды қамтамасыз ету, жобалық-конструкторлық және ғылыми-зерттеулік ұйымдар, жеке коммерциялық ұйымдар. Квалификациялы түлектер мынадай қызметтер атқара алады: тағам технологы, қайта өңдеу кәсіпорындарының шебері, өндірістік зертханаларда зертханалық-технолог, ғылыми-зерттеулік орындарда және жоғары оқу орындарында: стандартизация және сертификация орталықтарында маман, жеке тамақ өнеркәсіп кәсіпорындарында басшылық қызметтерін атқара алады.

2014 жылы 8 тамыз (бұйрық №874,)  Қазақстан Республикасының Президенті Нұрсұлтан Назрбаев 2015 -2019 жылы Мемлекеттік  индустриальды-инновациялық даму бағдарламасына бұрығының бекітілуіне қол қойылды. Үкіметтің қаулысына сәйкес осы бағдарламаны орындауда және кәсіпорындарға маман дайындауда  М. Әуезов атындағы Мемлекеттік Оңтүстік Қазақстан Университеті Қазақстан Республикасының Ғылым және Білім министрлігінің шешімімен таңдалған 11 жоғары оқу орындарының ішіне кіреді.

М. Әуезов атындағы ОҚМУ дың базасына сәйкес 14 маңызды экономикалық секторлардың ішінде жоғары оқу орындарын тәмәмдағаннан кейін кадрларды Қазақстанның оңтүстік аймағындағы 3 маңызды өнеркәсіпті: «Химиялық өнеркәсіп», «Құрылыс материалдарын өндіру», «Тамақ өнеркәсібі» дайындау жұмыстары басталды. 2015 жылдан бастап, осы таңдалған секторлар бойынша «профильді магистратура» бағдарламасы бойынша 6М2800- «Өңдеу өнеркәсіптік технологиясы» мамандығына іріктеу жүргізіледі:

- 2015 жылы «Тамақ өнеркәсібі»,  оқу бағдарламасы «Тамақ инженерия және азық-түлік тамақтану қауіпсіздігі» 60 бюджеттік орындар.

- 2016 жылы «Ауылшаруашылық өнімдерді өңдеуде қауіпсіз технологиялар» оқу бағдарламасына 80 бюджеттік орындар бөлінген.

- 2017 жылы 50 бюджеттік орындар бөлінген, магистралар  «ауылшаруашылық өнімдерді өңдеуде қауіпсіз технологиялар» оқу бағдарламасы бойынша оқу жалғастырып жатыр.

 ГПИИР бойынша 3 оқу өндірістік цехтар құрылды.

Халықаралық серіктестік

ГПИИР бойынша сапалы кадрларды дайындау үшін, ЖОО дағы шетелдік серіктестер мен жұмыс берушілер өкілдерінің қатысуымен оқу бағдарламалары жасалынды. Бұл бағдарламаларды жасаудағы және халықаралық ынтымақтастағы стратегиялық серіктестер: Гента Университеті (Ghent University - Бельгия), Падуйялық Университет (University of Padova - Италия), Валенсия Политехникалық Университеті (Universitat Politècnica de València - Испания) и Латвиялық Ауылшаруашылық Университеті (Latvia University of Agriculture - Латвия). 

Потенциалды жұмысберушілер

«Тамақ инженериясы» кафедрасының түлектеріне потенциалды жұмыс берушілер және оқу-өндірістік тәжірибенің платформасы болып саналатын Оңтүстік Қазақстан және Жамбыл облыстарының кәсіпорындары, олар: ТОО «Рахат-Шымкент», ТОО «Корона», ТОО «Арай», ТОО «НУР», ТОО «Амангельды», ТОО «Барыс -2007», АО «Кант», ТОО «Ордабасы-Кус», ТОО «Компания ФудМастер - Шымкент», ТОО «Асыл LTD», ТОО  «Пионер», ТОО «Атамекен», ТОО «Сайрам-сут», ТОО «Шымкент-сут», ТОО «Алтын Дан», АО «Шымкент-май» және басқалары.

Ғылыми – зерттеулік қызметтер

Академиялық мобильность бағдарламасы бойынша студенттерді шетелге оқуға жіберу, халықаралық бағдарламалар бойынша ғылыми тәжірибе алмасу, оқытушылар мүшелерін шетелге іс-сапарға жіберу кафедраның алдыңғы мақсаттарының бірі. М.Ауезов атындағы ОҚМУ мен шетелдік ЖОО-ның арасындағы негізгі ғылыми-техникалық бағыттар айқындалды.

Профессорлық-оқытушылар құрамы студенттермен бірге, магистранттармен және басқа кафедралардың ғалымдарымен бірге  бюджеттік, фундаменталды, қолданбалы тақырыптар бойынша, МОН РК ғылым комитеті қаржыландырған граннтар және халықаралық гранттар бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстары жүргізіліп жатыр.

  • Бюджеттік НИР бойынша зерттеулер:Б-16-07-03 «Технико-технологиялық зерттеулер азық-түлік өнеркәсібінің технологиясын жақсарту». Жетекші: к.х.н., профессор Уразбаева К.А.;
  • Қолданбалы зерттеу: «Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары әртүрлі жеміс-жидек шикізат шырынының негізінде ферменттелген сусындарды дайындаудағы жаңа технологиялар». Ғылыми жетекші: доктор PhD, доцент Конарбаева З.К., Орындаушы: Кантуреева  Г.О.
  • Қолданбалы зерттеу: «Тәттілер, сусындар, және малдарға биожем дайындаудағы жүгеріден сироп алу өндірісін глюкоздік-фруктоздық өндірістің биотехнологиялық комплексін құру». Ғылыми жетекші – д.т.н., профессор Сатаев М. И. Орындаушылар: Уразбаева К.А. и Юсубаева А.Б
  • Қолданбалы зерттеу: «Азық-түлік пен жартылай фабрикатталған өнімдердің кең ассортиментін алу үшін қауын мен қарбызды комплексті өңдеудегі мини-құрылғылар жасау». Ғылыми жетекші: к.т.н. аға оқытушы Оспанов Б.О. Орындаушылар: Абдижаппарова Б.Т. и Ханжаров Н.С.
  • Халықаралық жоба: ERASMUS+ PROJECT “PROMOTING INTERNATIONALIZATION OF RESEARCH THROUGH ESTABLISHMENT AND OPERATIONALIZATION OF CYCLE 3 QUALITY ASSURANCE SYSTEM IN LINE WITH THE EUROPEAN INTEGRATION” C3QA. Орындаушы: Абдижаппарова Б.Т.

Жас ғалымдардың жетістіктері

Тәуелсіздіктің 25 жылдығына орай Л.Н. гумилев атындағы ЕНУ де  2016 жылы 27-28 желтоқсан аралығында «Қазақстанның индустриалдық-инновациялық дамуындағы астардың энергиясы» атты Республикалық ғылыми-тәжірибелік workshop семинары өтті.  М.Ауезов атындағы ОҚМУ-дың МП-15-2к1 группасының магистранты Кудайназар Айнаш «Қойдың асқазан сөлінен алынған пепсинді Сулугуни ірімшігін өндіру технологиясын жетілдіруде қолдану» тақырыбында ғылыми жұмысын қорғап, «Үздік инновациялық аспект» номинациясын жеңіп алды

Л.Н. гумилев атындағы ЕНУ де  Астана қаласындағы 2017 жылы 23-24 қараша аралығында «Қазақстанның индустриалдық-инновациялық дамуындағы астардың энергиясы» атты ІІ Республикалық ғылыми-тәжірибелік workshop семинары өтті. Роджай Владимир «Ауылшаруашылық өнімдерін сақтау және өңдеудегі төмен температура технологиясының оптимизациясы» тақырыбында ғылыми жұмысын қорғап, «Үздік инновациялық аспект» номинациясын жеңіп алды.